paviftmedallanbrallan.blogg.se

En ganska onödigt och förmodligen ganska seg blogg om min resa till Nya Zeeland. Välkommen!

Lovely Wanaka

Kategori: Allmänt

Glöm inte kolla de andra två nya inläggen!! :D

Wanaka var väldigt vackert. Staden (mycket liten) är omgiven av berg och en sjö (Lake Wanaka). Lite Wanaka by night och Wanaka by day:

 
 

Jag gjorde en lite dagsutflykt till några parker, varav en hetter Waterfalls Creek. Häftigt tänkte jag, det finns vattenfall där! Så jag började gå och anlände 45 jobbiga minuter senare. Det var inte så långt att gå men jag hade en stor och tung ryggsäck på mig och det var 30 grader varmt. Tror ni att det fanns några vattenfall? NEJ det gjorde det inte! Det var bara ett mycket missledande namn på en stenig strand där folk sjösätter sina båtar.

 
Passerade ett fint men ensamt litet träd. Skulle kunnat vara the White Tree of Gondor om det var lite vitare...
 

På vägen tillbaka kändes det lite som att jag var i Italien. Vingård, hög kulle med hus på - ni fattar. 

 

Jag svängde sen in i Wanaka Station Park där ingången från vattnet var en allé av rosor med ett jätteträd i slutet.

 

På andra sidan trädet satte jag mig och gungade lite. Pal, om vi bodde här skulle detta vara våra gungor. YAJ.

 
Det fanns även väldigt söta hus här!
 
Som ni säkert märker så är Wanaka en världigt vacker plats där på jorden. MEN! Det bästa med Wanaka är inte dess skönhet utan dess biograf!! Paradiso är nog världens bästa bio. Inte för att jag varit på alla, och jag kan tänka mig att det säkert finns något liknande på en modern hipstergata i Berlin (föördooomar), men den här var så otippad. I denna lilla stad så finns en bio som inte bara har vanliga biostolar utan fotöljer, soffor och kuddar att sitta på och även två veteranbilar ifall man vill gå på drive-in. Här kommer ett litet smakprov från övre hörnet:
 
 
Du får även ta med mat in (tex. Nachotallrik) eller varm choklad med marshmallows i.

Det var den bästa bioupplevelsen i mitt liv. På alla hjärtans dag. Mycket passande!

 

Punakaiki, Fox Glacier och buss mot Wanaka!

Kategori: Allmänt

Efter Abel Tasman åkte jag vidare till Fox Glacier. Det tog typ 11 timmar med buss. Bara så ni vet. Men det var okej för vi hade den mycket trevliga chauffören Glenn, som hjälpte mig på med min löjligt tunga ryggsäck när jag skulle av.

På vägen dit åkte vi förbi Punakaiki med de ASCOOLA Pancake Rocks. Ser ni hur klipporna är som räfflade?

 
 

Tidvattnet var högt (flod?) så vågorna vad skyhöga och slog mot stenväggarna.

 

Väl i Fox Glacier (litet samhälle på typ 300 pers) så stötte jag på Manda från England och den snälla receptionisten Sam. Efter sitt skifft körde Sam mig och Manda till en view poin där man borde kunna se glacieren. Tyvärr var det så molnigt att den var skymd, men vi tog en promenad och pratade alien-dokumentärer. Sedan visade han oss en stig där det fanns glow worms. Jag åkte inte till the Waitomo Caves på Nordön, som är det mest kända lysmaskestället, vilket jag ångrade. Men folk - åt inte dit. Åk till Fox Glacier, hitta Sam och gå the glow work walk. Så sjukt coolt. (Eller åk till båda!) Tyvärr kunde jag inte ta foton på hela kvällen eftersom det var så mörkt och lysmaskarna fastnade inte på bild. Men om man ska försöka beskriva dem så såg de ut som små små tunna maskar med lysande rumpor. I mörktet såg de ut som pyttesmå blåa lampor, typ sådana som man hänger runt balkongräcket till jul. Det fanns jättemånga av dem överallt och det vad så häftigt att se dem (och ingenting annat för vid det här laget var det kolsvart). Mitt i regnskogen. Wow. En av de bästa kvällarna på min resa hittills.

Dagen efter tog jag bussen ner mot Wanaka!

Vi passerade vattenfall och fick en photosession vid Lake Hawea (tror det stavas så..)

 
 

Dag 2 och 3 i Abel Tasman!

Kategori: Allmänt

Dag 2 och 3 i Abel Tasman var nästan lika härliga som dag 1.

Andra dagen tog jag en Water Taxi till en strand lite mer än en mil från mitt boende. Båtarna fördes till stranden (med oss i) med hjälp av traktorer som körde ner i vattnet tills det blev djupt nog för båten att ta över.

 

Det var alldeles fantastiskt att åka båt, det gick så fort och dagen var så fin. Vi åkte ut till Adele Island som är ett natur reservat och safe haven för traktens fåglar. Där såg vi sälar! Två stora och en liten :D

 
 

Sedan åkte vi vidare till Anchorage Bay. Därifrån var det 12,4 (?) km hem igen så det var bara att börja vandra.

 
 

Så klart var det en brant backe upp. Det var annorlunda natur här jämfört med där jag gick igår. Det började med regnskog men blev torrare och ner "öken" - som här är lika med uttorkade buskar och brun mark. Men efter en timme av öken och uppförsbacke så blev det skog igen och samma slags promenad som dagen innan.

 
 

Ölandstok till mamma :)

 

Åt lunch i/på Stillwell Bay. Precis innan jag kom fram dit så gick jag och tänkte på att när jag blir stor vill jag skaffa båt och erövra de sju haven. Mitt i dagdrömmen ploppade en rot upp från marken som jag snubblade över....... "'I'M INVINSIBLE! ..damn it." Så jag hasade mig ner till stranden, åt lunch och gick sedan obekymrat därifrån med inga fotbesvär. Vila på en strand gör susen!

 
 

Dag 3 var i ärlighetens namn mest tråkig. Jag gick omkring och väntade på min buss som skulle gå 7 timmar efter ut-checkning. Åt lunch, gick lite, satt på en strand. Någon hittade en sting ray när det var ebb men jag vågade mig inte dit. Istället hittade jag fina snäckor som jag inte får ta med hem enligt lagen här. Och byggde lite barkbåtar för att lindra min tristess.

 
 

Jag hittade ett litet galleri med lokala skulpturer vilket var annorlunda och intressand! Det var otroligt imponerande. Tanken på hur mycket tid, omsorg och kärlek någon lagt ner på varje skulptur får mitt hjärta att smälta lite.

 

En gul skottkärra!

 
 

Abel Tasman dag 1

Kategori: Allmänt

Idag i det här inlägget är egentligen i förrgår när jag skrev det, bara så ni vet :)
 

Idag har varit en FANTASTISK dag!! Topp 10 bland alla 96 dagar jag varit här.

Abel Tasman är en nationalpark och en av Nya Zeelands vackraste platser enligt många. Det är en av The Great Walks (9 olika hajker spridda över landet som ska vara något alldeles extra) och vattnet här är lika klart och blått som i Medelhavet.

Jag lämnade Nelson tidigt och kom fram till Marahau 08:35. Eftersom jag bara planerat att vara här i en dag så kom det lite som en överraskning att - pga busstiderna hit och tillbaka till Nelson - jag skulle få nästan 3 dagar här. Så jag bestämde mig för att testa på en bit av the walking track som 1a-dags aktivitet.

Det var så skönt att kunna bestämma tempo själv! Ochochoch så är det nämligen så att det inte är jättemånga uppförsbackar!!!!! Helt knäppt, här nere är "nästan inga uppförsbackar" ett totalt främmande koncept. Det finns alltid en hög kulle att bestiga, 90 graders mördarbackar att släpa sig upp för eller ett berg av trappor. Men inte denna dag! Stigen var jättefin och de uppförsbackar som fanns var inga jättebackar utan sluttade bara lite. Det betydde att jag kunde gå utan pauser och utan att låta som om jag rökt i 60 år och att detta var min första utevistelse. Hurra! Det var varmt men vegetationen skyddade mot solen så man blev inte bränd eller hade risk för solsting. Man såg nästan alltid vattnet och OJ vad fint allt var!

Lite stig:

Körde lite off(main)pist ett tag och hittade lite hallon/boysenberry-snår (vet aldrig vilket som är vilket; boysenberry är vad jag förstått en bandning mellan hallon och björnbär).

 

Så här såg vägen ut i stort sett hela tiden, ibland blev det lite mörkare och fuktigare och överallt var det små bäckar. Det var som att berget läckte haha

 

Efter typ två och en halv timme så stannade jag vid en strand som hette Apple Tree Bay. Det var inte standen jag tänkt stanna vid men eftersom det var så roligt att gå fortsatte jag förbi strand 1 till denna strand. Strand 1 hade även en backe ner från stigen på 280m - vilket är roligt att gå ner för men inte lika kul att klättra tillbaka upp igen. Apple Tree Bay var bara 80m ner från stigen. 200 meter hit eller dit kanske ni tänker - så tänker inte jag. Så på min bara-80-meter-ner-till-vattnet strand åt jag lunch och vilade i två timmar. Borrade ner fötterna i standen, la mig på rygg och njöt av dagen.

 

Sedan började jag gå hem igen. Hade nog kunnat fortsätta lite till eller stannat till vid strand 1, men hade bara en vattenflaska kvar och det var jättevarmt så alla varningsklockor sa GÅ HEM.

Det lite sämre med att vara själv är att man inte hamnar med på korten (förutom på tysk hemmafilm). Försöker ibland få med mitt vackra anlete på en utsiktsbild men när man inser hur löjligt det ser ut att ta selfies i djungeln så blir resultaten så här:

 
 
 
Såg även dessa pyttesmå fågelungar på stigen!! Urgulliga och jättefluffiga :D
 
Och så hittade jag en ascool trädstam!
 
 
Peace out!
 
 
 

Weta

Kategori: Allmänt

Det kommer att komma lite inlägg på efterslänten och här är ett av dem. Det är från när jag, Siobhan, Brittany och Laura åkte iväg till The Weta Cave.
 
Weta är ett företag som bland annat gör props, special effects, sets med mera till tex. filmer, serier och datorspel. De har gjort VISSA av dessa saker (filmbolag ibland flera olika special effects-företag till samma film men de har olika jobb/uppdrag) till bland annat Sagan om Ringen (såklart), Tintin, Narnia-filmerna, Avatar, Elicium, Jane och Draken med fler. 
 
Jag och Siobhan blev 5 år igen när vi såg de här trollen. Efter vi roat oss i typ en halvtimme gick vi in till själva The Cave och när vi kom ut därifrån så hade någon satt upp en skylt "Don't touch the trolls". Totally worth it.
 
Som ni ser så har någon lagt ner jättemycket tid och energi på detta, varenda detalj var perfekt.
 
 
Träffade på Gollum..
 
 
Scala 1:1
 
Siobhan körde på total anarki och försökte ta Gandalfs stav. 
 
Jättefina props från de olika filmerna!!
 
Hobbit feet!
 
Olika hjälmar från Sagan om Ringen. Rustningarna och tillbehören (svärd, hjälmar, yxor mm.) kan vara det coolaste jag sett i mitt liv. Så mycket historia och arbete bakom, så mycket kärlek, omtanke, reaserch och uppmärksamhet. Helt fantastiskt.
 
Från Narnia-filmerna.
 
The Burglar contract från The Hobbit.
 
Alla olika smycken från filmerna. Så fina och välgjorda. Och dyra...
 
Tintin!! :D
 
En hel vägg med miniatyrer av hjälmar, hästar och karaktärer från Sagan om Ringen. Heaven.
 
Vi gick även på en "behind the scenes" tour där en guide pratade om processen bakom att göra rekvisitan, de olika filmerna de jobbat med och massa massa mer. Man fick inte fota på visningen vilket var synd för ALLT var så himla coolt (man fick jämföra ringbrynje-material som de använt till olika filmer - Sagan om Ringen, Narnia, Kingdom of Heaven mm. - hur tunga och hur de såg ut). Vi hade en fantastiskt nördig dag som är en av de bästa jag hade i Wellington. 

I Nelson

Kategori: Allmänt

Idag sov jag riktigt länge och njöt löljigt mycket av min säng. Hur lent lakanet var, hur mjukt och varmt täcket var och hur perfekt gosig kudden var. Det här tog jag mig en extra minut (eller 15) att ta in när jag väl vaknade efter 11 timmar av perfetk sömn. Mmmmmm.
 
Sedan gick jag och en tjej i samma rum som jag (Charlie) till en lördagsmarknad som låg precis bakom vårt hostel. Där blev det inga foton men ett glas god juice och en dutch donut (typ som en fruktmuffins) till frukost, lite halsbandsinköp och massa av beundrande av alla fina saker och god mat. 
 
Mamma du skulle älskar det här, det finna massa med arts and craft-businesses, inte minst silversmide. Och fina kläder och annat roligt. :D
 
Efter det gick vi tillbaka till hostlet och jag bytte om. Jag skulle nämligen bege mig upp för en kulle! Det är ionte vilken kulle som helst utan the Centre of New Zealand. (något om att när öarna satt ihop för länge sen så var det mitten - i ärlighetens namn så var jag för trött för att läsa allt när jag väl kom upp..)
 
På väg dit hittade jag Queen's Park. Bara sådär. Super fint!
 
 
 
Sen började The Climb. Jesus vad jobbigt det var bitvis. Man skulle kunna tro att Wellington gav mig mer motion med alla dalar och berg men icke! Nåt gick snett. 
 
Men inte alls långt senare (det tog typ en halvtimme och det bara för att jag tog X antal pauser) kunde jag stolt konstatera att jag "klättrat" 147 meter uppåt och det var värt varenda centimeter, för det här är vad som väntade högst upp:
 
 
Och vände man på sig så BOOM, världens vackraste dal som väntade på att bli sedd.
 
Där parkerade jag mig för lunch. Inte illa alls. 
 
På vägen ner gick jag förbi ett träd med staket runt om sig. Det var ett träd som planterades 1953 (om jag inte minns fel). Jag förstår fortfarande inte varför det var så speciellt - det är väl inte så ovanligt med träd från 50-talet? Förmodligen så är det mer än så, men inga info-skyltar fanns så det får förbli ett mysterium.
 
Imorgon klockan 07:10 tar jag en buss mot Abel Tasman. Där tillbringar jag de nästkommande tre dagarna innan jag förtsätter ner mot Wanaka och förhoppningsvis lite jobb! 
 
Avslutar med denna gosing som låg och sov utanför bakdörren <3
 

Picton

Kategori: Allmänt

Nu är jag i Picton där färjan går i land. Här ska jag vänta i tre timmar till och sen kommer min buss till Nelson!. Jag gick runt i Picton i 2 timmar men den är jätteliten så det var över på 45 minuter och sen gick jag och handlade. Sen fanns det liksom inget mer att göra..
 
Ett fint hus såg jag i alla fall! Tänk att ha en sån här lite mansion för sig själv framför vattnet.
 
Hejdå Wellington. (Det kanske ser ut som jag lagt på ett fint filter men det är bara båtens smutsiga fönster. Fast det kanske ni redan märkte)
 
Resan hit gick bra men innan dess hade jag min sämsta natts sömn någonsin. Jag (bokstavligt talat) kollade på klockan för att se ifall det var nära nog att gå upp. Det som hände var detta; Allt i lägenheten rensades ut igår vilket innebar att jag varken hade kudde eller täcke. Så jag tänkte att "men det är ingen fara, jag har ju min silkessovsäck. De ska ju vara varma". MY ASS. Jag sov med leggings under pyjamasbyxorna, fleece över pyjamaströjan och ullsockor på fötterna. Detta till trots så frös jag så mycket att jag vaknade varannan timme och tittade längtansfullt på klockan "är den 5 snart?". Jag skulle gå upp 6 egentligen men hellre sitta och uggla en timme framför datorn än ligga där och frysa medans man låtsassover. "Varför var du inte bara vaken för?" kanske ni undrar. Jo eftersom jag visste att jag hade massa dötid idag men som jag inte får somna på. Kanske får väska stulen eller missar bussen eller missar att gå av bussen. Hade jag varit ännu tröttare hade jag inte brytt mig om detta, och det är ju inte så bra.. Lite dramatiskt jag vet, men så roligt är det inte att sova inför allmänheten. Längtar efter mig varma vandrarhemssäng som väntar på mig i Nelson (det är nämligen svinkallt här med). 
 
Nog med gnäll! På väg hit, när vi just lämnat Wellington-bukten så såg vi delfiner!!!!! Jättekul!! Det var massor av dem och de hoppade och simmade mot sidan av båten där vi satt. Så himla fina.
 
Bakfenan på en av dem men man ser plasken från de andra :D
 
OCH på min rundvandring där i Picton såg jag en Stingrocka!! (heter de så på svenska? En sån där platt stor sak som simmar vid botten?) Mitt i hamnen bland alla segelbåtarna. De finns i Wellington också men jag har haft turen att inte se en där (då hade jag nämligen inte vågat bada mer). 
 
(Det är den svarta stora pricken.) Den var jättestor!! En liten inzomning på det: 
 
 
Som ni ser, det var soligt värre mitt ute på böljan blå och regnigt som attans här.
 
Vi ses snart igen! :D

HEJ IGEN!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu kära bloggen var det länge sedan! Ojojoj! Idag (fredagen den 7e) tar jag färjan (på bild ovan) över till sydön och sedan buss till en stad som heter Nelson. 2 nätter där sedan vidare till det vackra naturområdet Abel Tasman. Det lovas bilder, fler inlägg och förhoppningsvis sol och glada miner! 
 
Jag har massor av inlägg på G som jag varit för lat för att göra klart och lägga upp men nu blir det andra bullar. En slow start idag och så får vi se vad som kommer dagen efter det CLIFFHANGER! 
 
 
I övrigt kan jag tillägga att det känns konstigt, läskigt, lite vemodigt,SPÄNNANDE, nervöst, skönt och roligt att lägga Wellington bakom mig. Blandat med andra ord. Efter nästan tre månader här med vänner och världens kanske bästa stad så är det dags att säga hej då (som på Teletubbies) och gå vidare.
 
(bild på stadsdelen Miramar (till vänster) och Kilbirnie (höger) och i mitten av the bay kan ni se flygplatsen!)
 
Kram på er alla, jag hoppas att ni har det jättebra! :D